L’àrea de Desenvolupament Rural de la Diputació de Castelló concedirà 10 mil euros en subvencions a municipis per a la celebració de fires gastronòmiques al voltant de la tòfona negra. És la primera vegada que des de la institució provincial es convoca aquesta línia d’ajuts en règim de concurrència competitiva, seguint així els principis de publicitat, concurrència lliure i transparència que la Nova Diputació aplica progressivament en substitució de les concessions directes. Com a forma d’impulsar la seva celebració a l’interior es destinaran més recursos a les localitats que tinguin menys de 500 habitants.
Amb això, la Diputació ambiciona convertir la tòfona en un dels emblemes de la gastronomia provincial i aprofitar-ho per dinamitzar econòmicament els pobles més petits de Castelló. la marca gastroturística ‘Castelló Ruta de Sabor’ «perquè sigui un veritable revulsiu per als nostres productors». «volem obrir la tòfona a nous consumidors i que amb la seva comercialització a escala més gran s’enforteixi l’economia de la zona». Pérez aspira que «totes i tots els participants es converteixin en ambaixadors de la nostra terra conquistant paladars».
UN 80 PER CENT D’EXPOSITORS DE TRUFA
Els municipis que accedeixin a les subvencions hauran d’acreditar una vinculació directa amb les zones productores d’aquest fong i presentar un projecte on més del 80 per cent dels expositors participants a la fira siguin del sector de la tòfona. La corporació provincial, ha detallat Pérez, s’encarregarà d’una part de les despeses derivades de l’organització, el condicionament del recinte, les activitats de dinamització i la promoció exterior.
L’adjudicació es farà segons criteris tècnics i s’aprovarà en Junta de Govern les properes setmanes.