La Fira Internacional de Turisme (Fitur) que s’ha celebrat aquesta setmana a Madrid tanca avui les portes i el president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha fet balanç de la presència de la institució provincial en què ha estat la primera cita postpandèmia. Així, Martí ha destacat la gran acollida que ha tingut el pla Necst Destination Castelló 2026 tant al sector públic com al sector privat que ha estat present a la fira. Es tracta d´un pla d´inversió amb fons europeus que atraurà quatre milions d´euros per impulsar el projecte clicloturístic Castelló Cycling.
Martí ha assenyalat que aquesta inversió de quatre milions d’euros procedents de fons europeus “ens servirà per invertir-los a tota la província i convertir el nostre territori en una destinació turística de primer ordre”. “Quatre milions dʻeuros emmarcats en un objectiu doble: la gestió sostenible del turisme i convertir el cicloturisme en producte clau i vertebrador de les nostres comarques, així com aconseguir també la desestacionalització”, ha afegit el president de la Diputació.
Cal assenyalar que el pla Necst Destination Castelló 2026 s’emmarca dins de l’Acció de Cohesió de Destinació (ACD) per a la gestió sostenible de fluxos turístics en què la Diputació de Castelló ha marcat el cicloturisme com a producte vertebrador del territori. A més, forma part, juntament amb els plans de sostenibilitat turística, de l‟estratègia de sostenibilitat turística espanyola, i es desenvolupen de forma coordinada pel govern central i autonòmic.
El projecte inclou quatre eixos d’actuació: la transició verda i sostenible a què es destinaran 710.000 euros; la millora de l’eficiència energètica a què es destinaran 1.197.520 euros; la transformació digital amb una inversió de 1.138.985,51 euros; i la competitivitat amb 948.691,35 euros.
Gastronomia
Per la seva banda, la diputada provincial de Turisme, Virginia Martí, ha destacat la “gran aposta” que ha fet aquest any la Diputació de Castelló per “visibilitzar i portar la marca de Castelló Ruta de Sabor” a la Fira Internacional de Turisme (Fitur ). Virginia Martí ha explicat que aquesta aposta s’ha materialitzat amb la presència dels tres restaurants estrella Michelin que té la província de Castelló (Cal Paradís, Talaia i Restaurant Raúl Resino) “que han estat amb nosaltres a Fitur mostrant la varietat de plats que tenen als seus restaurants i que elaboren amb productes de la marca Castelló Ruta de Sabor”.
A més, per primer cop s’ha habilitat un expositor on s’han fet degustacions de productes Castelló Ruta de Sabor. “Per nosaltres l’eix turístic gastronòmic és important per això també li donem la visibilitat que mereix a la Fitur”, ha afegit Virgina Martí.
Cal assenyalar que, en relació amb el turisme gastronòmic, la Fira Internacional de Turisme de Madrid també ha servit per anunciar una nova edició del festival gastronòmic organitzat per la Diputació i que tant èxit va tenir a Benicarló, on es van donar cita reconeguts restauradors amb estrella Michelin de tota Espanya.