La Diputació de Castelló potenciarà els beneficis del turisme gastronòmic a l’interior de la província a través de la XVI Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat, que aquest any es desenvoluparà els propers 9 i 10 de febrer al municipi de Catí. Així ho ha anunciat el diputat provincial de Desenvolupament Rural i alcalde del municipi, Pablo Roig, qui va presentar la iniciativa a Madrid Fusión juntament amb l’embaixador de Castelló Ruta de Sabor, Martín Berasategui. Roig assegura que “estem consolidant aquesta mostra com una de les més antigues i prestigioses d’Espanya, la qual cosa li atorga el màxim valor afegit a tot el treball que estem fent per posicionar la nostra província com la millor despensa de la Mediterrània”.
Cal tenir en compte que es tracta d’una fira monogràfica que es repeteix cada any, de forma itinerant, als municipis de Benassal, Culla, Catí i Albocàsser, al moment més intens de la temporada de recol·lecció de tòfona i quan aquesta posseeix les seves majors propietats aromàtiques i de sabor. Tant truficultors, tècnics, científics i comercialitzadors, consumidors habituals d’aquest producte tan emblemàtic i excepcional, com els que desitgen acostar-s’hi per primera vegada, es donen cita anualment en aquest esdeveniment.
Un complet programa dactivitats per a tots els públics
Durant tot el cap de setmana, a l’envelat del recinte firal, situat entre el carrer del Mossèn Joan Puig i la plaça del Sol, serà l’escenari de desenes d’activitats per a tots els públics, on s’emplaçarà un mercat amb més de vint cassets expositors vinculats al sector, venda de tòfona fresca i productes elaborats, plantes micorritzades, adobs… A més, el recinte comptarà amb un nou ‘Hostal de la tapa trufada’ on els assistents podran degustar elaboracions amb tòfona, gràcies a la col·laboració de les associacions locals. Així mateix, hi ha preparades multitud d’activitats paral·lels, adreçades tant a professionals com al públic en general.
El dissabte dia 10 a la matí, es desenvoluparà un taller pràctic d’ensinistraments de gossos tofoners i un taller d’identificació d’espores a càrrec del Servei a Assessorament en Truficultura de la Diputació de Castelló, que també es repetirà a la tarda en un segon torn. Per participar en aquestes dues activitats cal inscriure’s amb antelació a www.trufamaestrat.es.
A les 16.30 està programada la presentació de l’Associació de Truficultors de Castelló (TRUFCAS). De la mateixa manera, a les 17:30h, el recinte firal acollirà un taller de cuina infantil patrocinat per l’AMPA de Catí, a les 18:30h, un showcooking amb degustació i degustació comentada de vi de la IGP Castelló a càrrec de David Buch, president de l’Associació de Sommeliers de Castelló i Província (ASUCAP), així com l’actuació musical del grup Decajón, que tancarà la jornada.
Per al diumenge a la matí, a les 11:30h, està programada la interessant xerrada-pràctica “Qualitat, conservació, aromas i diferenciació d’espècies de tòfona”, a càrrec de Pedro Marco del Centre d’Investigació i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó . No hi faltarà el tradicional ‘Concurs de la tòfona de major pes’, patrocinat per La Unió de Llauradors i Ramaders. De 10:45h a 11:30h, a l’estand de la Unió tindrà lloc la recepció dels exemplars participants en aquest concurs, la comprovació del seu pes i la seva exposició al públic. Les tòfones s’hauran de presentar en bon estat i nets de qualsevol tipus d’impuresa. Cal destacar que, en edicions anteriors de la mostra, les tòfones guanyadores rondaven els 400 gr., per la qual cosa, des de l’organització de l’esdeveniment s’anima a la participació al certamen a la recerca d’una tòfona de rècord”.
A les 11:30h se celebrarà una nova edició del concurs de gossos cercadors de tòfona negra, la tuber melanosporum. Aquesta competició és un dels actes que més expectació genera i on cans posen a prova les seves qualitats olfactives per localitzar aquest preat fong. Les persones participants, vingudes de diferents parts de la geografia nacional, optaran a trofeu i premis amb metàl·lic.
A les 13:00h, el showcooking amb degustació del xef privat i finalista del prestigiós concurs Cuiner de l’Any, Sergio Salvador, serà l’últim dels actes abans de l’entrega de premis.
Més inversió per posicionar els productes de Castelló
Accions com l’impuls d’aquesta Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat o la participació acabada de concloure a Madrid Fusió formen part del compromís estratègic de la Diputació de Castelló per ajudar a millorar el consum de productes autòctons de la província a través de la seva marca Castelló Ruta de Sabor.
Així, el Govern provincial elevarà aquest any als 987.000 euros la seva inversió directament destinada a aquesta finalitat i, amb això, consolidarà la seva aposta per la gastronomia com a generadora de noves oportunitats als municipis de la província. Cal tenir en compte que després de quatre anys de trajectòria, aquesta marca de la Diputació, Castelló Ruta de Sabor, ha aconseguit aglutinar més de 100 productors de 15 sectors agroalimentaris diferents, dues denominacions d’origen, una Indicació Geogràfica Protegida i 6 productes amb distintiu Parc Natural.