La Diputació de Castelló ha fet un pas més en el seu foment a la truficultura com a activitat generadora de riquesa i de noves oportunitats a l’interior de la província amb les jornades formatives ‘Aspectes a tenir en compte en la realització de nius, pràctiques en microscòpia’ . Avui ha tingut lloc una de les sessions al Centre Cedes que la Diputació acull a Morella i ha congregat aficionats i productors de la zona. Ja s’han desenvolupat sessions al Centre Cedes de Lucena del Cid, al Centre de Desenvolupament, Informació i Promoció Rural de l’Alt Palància a Villanueva de Viver i tindran lloc també a Catí el proper 9 de febrer com a part de la XVI Mostra de la Tòfona Negra de l´Alt Maestrat Castelló Ruta de Sabor. Tal com ha explicat el diputat de Desenvolupament Rural, Pablo Roig, “aquesta iniciativa forma part de l´impuls del Govern Provincial als recursos que ofereix Castelló per dinamitzar el territori per tal de multiplicar les oportunitats de desenvolupament de l´interior de la província”. En definitiva, tal com indica, es tracta de “fomentar totes les oportunitats que brinda al nostre interior el cultiu d’aquest preat fong”. Cal assenyalar que aquestes jornades estan organitzades pel Servei d’Assessorament en Truficultura de la Diputació, a través de Castelló Ruta de Sabor, que ha detectat la necessitat d’aquest tipus de formació entre els productors, ja que la identificació d’espores de diferents espècies és una pràctica mi important i necessària perquè, entre altres raons, evita introduir espècies no desitjades al camp.
Servei d’Assessorament a Truficultura
Dins la línia de promoció i posada en valor de la tòfona com a element vertebrador del turisme a la zona de l’interior, la Diputació va crear el Servei d’Assessorament en Truficultura mitjançant el qual ofereix atenció presencial, telefònica o per correu electrònic a l’agricultor que compta amb una plantació tofonera. “Es tracta de reforçar la tòfona com una alternativa econòmica sostenible per a les comarques de lʻinterior de la província”, ha explicat Roig. Catí acull la XVI Fira de la Tòfona Negra de lÀlt Maestrat
La Diputació de Castelló potenciarà els beneficis del turisme gastronòmic a l’interior de la província a través de la XVI Mostra de la Tòfona Negra de l’Alt Maestrat que aquest any es desenvoluparà els propers 9 i 10 de febrer al municipi de Catí.
Cal tenir en compte que es tracta d’una fira monogràfica que es repeteix cada any, de forma itinerant, als municipis de Benassal, Culla, Catí i Albocàsser, en el moment més intens de la temporada de recol·lecció de tòfona i quan aquesta posseeix les seves propietats aromàtiques i de sabor més grans. Tant truficultors, tècnics, científics i comercialitzadors, consumidors habituals d’aquest producte tan emblemàtic i excepcional, com els que s’hi volen acostar per primera vegada, es donen cita anualment en aquest esdeveniment.
Un programa d’activitats complet per a tots els públics
Durant tot el cap de setmana, a l’envelat del recinte firal, situat entre el carrer de Mossèn Joan Puig i la Plaça del Sol, serà l’escenari de desenes d’activitats per a tots els públics, on s’emplaçarà un mercat amb més de vint casetes expositores vinculades al sector, venda de tòfona fresca i productes elaborats, plantes micorizades, adobs… A més, el recinte comptarà amb un nou Mesón de la tapa trufada’ on els assistents podran degustar elaboracions amb tòfona, gràcies a la col·laboració de les associacions locals. un taller pràctic d’ensinistraments de gossos tofoners i un taller d’identificació d’espores a càrrec del Servei en Assessorament en truficultura de la Diputació de Castelló, que també es repetirà a la tarda en un segon torn. Per participar en aquestes dues activitats cal inscriure’s amb antelació a www.trufamaestrat.es . De la mateixa manera, a les 17.30 h, el recinte firal acollirà un taller de cuina infantil patrocinat per l’AMPA de Catí, a les 18:30h, un showcooking amb degustació i tast comentat de vi de la IGP Castelló a càrrec de David Buch, president de l’Associació de Sommeliers de Castelló i Província (ASUCAP), així com l’actuació musical del grup Decajón, que clourà la jornada . Per al diumenge al matí, a les 11:30h, està programada la interessant xerrada – pràctica “Qualitat, conservació, aromes i diferenciació de espècies de tòfona”, a càrrec de Pedro Marco del Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó. 30h, a l’estand de La Unió tindrà lloc la recepció dels exemplars participants en aquest concurs, la comprovació del seu pes i la seva exposició al públic Les tòfones s’hauran de presentar en bon estat i netes de qualsevol tipus d’impuresa. a la participació al certamen a la recerca d’“una tòfona de rècord”. tòfona negra, latuber melanosporum. Aquesta competició és un dels actes que més expectació genera i on gossos poden a prova les seves qualitats olfactives per localitzar aquest preat fong Els participants, vinguts de diferents parts de la geografia nacional, optaran a trofeu i premis a metàl·lic. A les 13:00h, el showcooking amb degustació del xef privat i finalista del prestigiós concurs “Cuiner de l’Any”, Sergio Salvador, serà el darrer dels actes abans del lliurament de premis.