La Diputació de Castelló organitza durant tot el cap de setmana la XVI Mostra de la Tòfona Negra de l´Alt Maestrat consolidant-la en l´àmbit nacional entre les més antigues que se celebren a Espanya i amb el suport de prestigiosos especialistes que posaran en valor aquest preuat fong conegut a la gastronomia internacional com ‘l’or negre’. Així, el Govern Provincial impulsa amb una aportació de 10.000 euros aquest esdeveniment multitudinari que portarà Catí a centenars de persones contribuint no només a posar en valor aquest producte, sinó també a dinamitzar la zona amb clara afluència de visitans a establiments comercials i restaurants. Tant és així que ja han confirmat la participació visitants de llocs com Guadalajara, Conca, Terol, Madrid, Tarragona, Lleida o Barcelona.
El diputat de Desenvolupament Rural i també alcalde del municipi, Pablo Roig, s’ha mostrat optimista quant a l’afluència i el desenvolupament d’una fira que, tal com indica, “hem aconseguit posicionar en el primer nivell. cursos i tallers i multitud d’activitats dirigides a la posada en valor de la tòfona ia potenciar les seves oportunitats als pobles de l’interior”.
En aquest sentit, ha remarcat que “les zones on es cultiva la tòfona coincideixen precisament amb les més despoblades de la nostra província, i és una cosa que des del Govern Provincial volem revertir. Crec que accions de qualitat com aquesta fira incideixen precisament en això, a ajudar els pobles a veure com amb la posada en valor dels seus productes tenen un gran potencial per generar oportunitats de feina i de futur per a la seva gent”.
Així, Roig assegura que “estem consolidant aquesta mostra com una de les més antigues i reputades d’Espanya, cosa que suma valor afegit a tota la feina que estem fent per posicionar la nostra província com el millor rebost del mediterrani”.
Cal tenir en compte que es tracta d’una fira monogràfica que es repeteix cada any, de forma itinerant, als municipis de Benassal, Culla, Catí i Albocàsser, en el moment més intens de la temporada de recol·lecció de tòfona i quan aquesta posseeix les seves propietats aromàtiques i de sabor més grans. Tant truficultors, tècnics, científics i comercialitzadors, consumidors habituals d’aquest producte tan emblemàtic i excepcional, com els que s’hi volen acostar per primera vegada, es donen cita anualment en aquest esdeveniment.
Un programa d’activitats complet per a tots els públics
Durant tot el cap de setmana, a l’envelat del recinte firal, situat entre el carrer de Mossèn Joan Puig i la Plaça del Sol, serà l’escenari de desenes d’activitats per a tots els públics, on s’emplaçarà un mercat amb més de vint casetes expositores vinculades al sector, venda de tòfona fresca i productes elaborats, plantes micorizades, adobs… A més, el recinte comptarà amb un nou Mesón de la tapa trufada’ on els assistents podran degustar elaboracions amb tòfona, gràcies a la col·laboració de les associacions locals. Així mateix, hi ha preparades multitud d’activitats paral·leles, adreçades tant a professionals com al públic en general.
Demà dissabte dia 10 al matí, es desenvoluparà un taller pràctic d’ensinistraments de gossos tofoners i un taller d’identificació d’espores a càrrec del Servei en Assessorament en tròficultura de la Diputació de Castelló, que també es repetirà a la tarda en un segon torn . Per participar en aquestes dues activitats cal inscriure’s amb antelació a www.trufamaestrat.es .
A les 16.30 hores està programada la presentació de l’Associació de Truficultors de Castelló (TRUFCAS). De la mateixa manera, a les 17:30h, el recinte firal acollirà un taller de cuina infantil patrocinat per l’AMPA de Catí, a les 18:30h, un showcooking amb degustació i tast comentat de vi de la IGP Castelló a càrrec de David Buch , president de l’Associació de Sommelers de Castelló i Província (ASUCAP), així com l’actuació musical del grup Decajón, que tancarà la jornada.
Per diumenge al matí, a les 11:30h, està programada la interessant xerrada – pràctica “Qualitat, conservació, aromes i diferenciació d’espècies de tòfona”, a càrrec de Pedro Marco del Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó. No faltarà el tradicional ‘Concurs de la tòfona de més pes’, patrocinat per La Unió de Llauradors i Ramaders. De 10.45 ha 11.30 h, a l’estand de La Unió tindrà lloc la recepció dels exemplars participants en aquest concurs, la comprovació del seu pes i la seva exposició al públic. Les tòfones s’han de presentar en bon estat i netes de qualsevol mena d’impuresa. Cal destacar que, en edicions anteriors de mostra, les tòfones guanyadores rondaven els 400 gr., per la qual cosa, des de l’organització de l’esdeveniment s’anima a la participació al certamen a la recerca d’“una tòfona de record”.
A les 11:30h se celebrarà una nova edició del concurs de gossos cercadors de tòfona negra, latuber melanosporum. Aquesta competició és un dels actes que més expectació genera i on gossos poden a prova les seves qualitats olfactives per localitzar aquest preat fong. Els participants, vinguts de diferents parts de la geografia nacional, optaran a trofeu i premis en metàl·lic.
A les 13:00h, el showcooking amb degustació del xef privat i finalista del prestigiós concurs Cuiner de l’Any, Sergio Salvador, serà l’últim dels actes abans del lliurament de premis.
Més inversió per posicionar els productes de Castelló
Accions com l´impuls d´aquesta Mostra de la Tòfona Negra de l´Alt Maestrat o la participació recent a Madrid Fusión formen part del compromís estratègic de la Diputació de Castelló per ajudar a millorar el consum de productes autòctons de la província a través de la seva marca Castelló Ruta de Sabor.
Així, el Govern Provincial elevarà aquest any als 987.000 euros la seva inversió directament destinada a aquest fi i, amb això, consolidarà la seva aposta per la gastronomia com a generadora de noves oportunitats als municipis de la província. Cal tenir en compte que després de quatre anys de trajectòria, aquesta marca de la Diputació, Castelló Ruta de Sabor, ha aconseguit aglutinar més de 100 productors de 15 sectors agroalimentaris diferents, dues denominacions d’origen, una Indicació Geogràfica Protegida i 6 productes amb distintiu Parc Natural.