El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha inaugurat aquest migdia la XVI Mostra de la Tòfona Negra de l´Alt Maestrat a Catí com a autèntic epicentre nacional de la truficultura durant tot el cap de setmana. I és que amb aquesta consolidada iniciativa, el Govern Provincial avança en el seu compromís amb la posada en valor i promoció de la tòfona a favor de la generació de riquesa i oportunitats de futur als pobles on es produeix a l’interior de Castelló
“La multitudinària assistència ja des de primera hora, la qualitat amb què s’ha organitzat, la ubicació, són tots factors que fan preveure un autèntic èxit. Venim d’unes setmanes en què hem acompanyat els diferents sectors en fires tan importants com Cevisama, Fitur o Madrid Fusión, i avui inaugurem una fira que essent més petita és igualment important per al territori. Perquè si hi ha un territori que té bolcada l’esperança del seu futur en un producte és aquesta comarca i altres de similars, com els Ports o el Palància, al voltant de la tòfona. Perquè som conscients que depenent del que siguem capaços de fer al voltant de la tòfona avui dependrà en bona mesura que en el futur les noves generacions es puguin quedar a viure aquí, treballant aquí, perquè som molt conscients de l’economia que pot aportar un producte com aquest si fem les coses bé. Per això ja ens hem obsessionat fa vuit anys que la tòfona passés a la primera pàgina de l’agenda de la nostra província”.
És per això que el president ha assegurat també que “hem avançat molt en aquest camí, es parla molt més de tòfona, es recolza molt més i en aquest camí teniu com a aliat el Govern Provincial al costat dels truficultors. Perquè encara queden infinites possibilitats per a aquest producte, i des del Govern Provincial continuarem apostant perquè generi les millors oportunitats de futur als nostres pobles”.
Així, el Govern Provincial impulsa amb una aportació de 10.000 euros aquest esdeveniment multitudinari que portarà Catí a centenars de persones contribuint no només a posar en valor aquest producte, sinó també a dinamitzar la zona amb clara afluència de visitans a establiments comercials i restaurants. Tant és així que ja han confirmat la participació visitants de llocs com Guadalajara, Conca, Terol, Madrid, Tarragona, Lleida o Barcelona.
L’alcalde de Catí i diputat provincial de Desenvolupament Rural, Pablo Roig, ha agraït el suport de la Diputació a aquest tipus d’esdeveniments a través de Castelló Ruta de Sabor, així com a la implicació dels diferents col·lectius del poble que han col·laborat en el seu consecució. “Pel futur dels nostres pobles és molt important donar a conèixer la tòfona, i fires com aquesta ajuden molt a dinamitzar l´activitat i també descobrir les propietats d´un producte tan ric com la tòfona”.
Cal assenyalar que la mostra és una fira monogràfica que es repeteix cada any, de forma itinerant, als municipis de Benassal, Culla, Catí i Albocàsser, en el moment més intens de la temporada de recol·lecció de tòfona i quan aquesta posseeix les seves propietats més grans aromàtiques i de sabor. Tant truficultors, tècnics, científics i comercialitzadors, consumidors habituals d’aquest producte tan emblemàtic i excepcional, com els que s’hi volen acostar per primera vegada, es donen cita anualment en aquest esdeveniment.
Desenes d’activitats que dinamitzen el cap de setmana
Durant tot el cap de setmana, a l’envelat del recinte firal, situat entre el carrer Mossèn Joan Puig i la Plaça del Sol, es desenvolupen desenes d’activitats per a tots els públics. Allà hi ha ubicat un mercat amb més de vint casetes expositores vinculades al sector, venda de tòfona fresca i productes elaborats, plantes micorizades, adobs i altres productes.
A més, el recinte compta amb un nou Mesón de la tapa trufada on els assistents poden degustar elaboracions amb tòfona, gràcies a la col·laboració de les associacions locals. Així mateix, hi ha preparades multitud d’activitats paral·leles, dirigides tant a professionals com al públic general.
Durant el matí d’avui s’ha desenvolupat un taller pràctic d’ensinistraments de gossos tofoners i un taller d’identificació d’espores a càrrec del Servei en Assessorament en Truficultura de la Diputació de Castelló, que també es repetirà a la tarda en un segon torn.
A les 16.30 hores està programada la presentació de l’Associació de Truficultors de Castelló (TRUFCAS). De la mateixa manera, a les 17:30h, el recinte firal acollirà un taller de cuina infantil patrocinat per l’AMPA de Catí, a les 18:30h, un showcooking amb degustació i tast comentat de vi de la IGP Castelló a càrrec de David Buch , president de l’Associació de Sommeliers de Castelló i Província (ASUCAP), així com l’actuació musical del grup Decajón, que tancarà la jornada.
Per demà al matí, a les 11:30h, està programada la interessant xerrada – pràctica “Qualitat, conservació, aromes i diferenciació d’espècies de tòfona”, a càrrec de Pedro Marco del Centre de Recerca i Tecnologia Agroalimentària d’Aragó. el tradicional ‘Concurs de la tòfona de més pes’, patrocinat per La Unió de Llauradors i Ramaders. a 11:30h, a l’estand de La Unió tindrà lloc la recepció dels exemplars participants en aquest concurs, la comprovació del seu pes i la seva exposició al públic. Les tòfones s’hauran de presentar en bon estat i netes de qualsevol tipus d’impuresa. destacar que, en edicions anteriors de la mostra, les tòfones guanyadores rondaven els 400 gr., per tant, des de l’organització de l’esdeveniment s’anima a la participació al certamen a la recerca d’“una tòfona de record”.
A les 11:30h se celebrarà una nova edició del concurs de gossos cercadors de tòfona negra, latuber melanosporum. Aquesta competició és un dels actes que més expectació genera i on gossos poden a prova les seves qualitats olfactives per localitzar aquest preat fong. Els participants, vinguts de diferents parts de la geografia nacional, optaran a trofeu i premis en metàl·lic.
A les 13:00h, el showcooking amb degustació del xef privat i finalista del prestigiós concurs Cuiner de l’Any, Sergio Salvador, serà l’últim dels actes abans del lliurament de premis.
Més inversió per posicionar els productes de Castelló
Accions com l´impuls d´aquesta Mostra de la Tòfona Negra de l´Alt Maestrat o la participació recent a Madrid Fusión formen part del compromís estratègic de la Diputació de Castelló per ajudar a millorar el consum de productes autòctons de la província a través de la seva marca Castelló Ruta de Sabor.
Així, el Govern Provincial elevarà aquest any als 987.000 euros la seva inversió directament destinada a aquest fi i, amb això, consolidarà la seva aposta per la gastronomia com a generadora de noves oportunitats als municipis de la província. Cal tenir en compte que després de quatre anys de trajectòria, aquesta marca de la Diputació, Castelló Ruta de Sabor, ha aconseguit aglutinar més de 100 productors de 15 sectors agroalimentaris diferents, dues denominacions d’origen, una Indicació Geogràfica Protegida i 6 productes amb distintiu Parc Natural.